ERCup Logotyp
Nyheter
Om ERCup
   Stadgar
   Kontakt
Regler
   Kommentarer
   Kvalitetsnormer
Länkar
Serietabell

Kalender
Bilder
Video  
Resultat & arkiv
Team
Internt Forum  Internt forum för ERCup teamförening

Tävlingsanmälan
SerieanmälanERCup News 2011-06-11

Lilla Le Mans på Sturup Raceway

Denna helg körs klassiska Le Mans 24 timmars i Frankrike. Samma helg söndagen den 12/6, kör den svenska motsvarigheten ERCup, årets andra deltävling. Visserligen är ERCup-racen nedskalade jämfört med sitt större syskon, man kör 6 timmar istället för 24 timmar, men samma ingredienser ingår tex förarbyte och depåstopp med tankning.

Långlopp innebär mycket mer än sprintlopp, det ställs helt andra krav på förare, tävlingsekipage och team. Bilen måste vara driftsäker, men konkurrensen i ERCup är numera så tuff att det inte går att vinna om inte bilen har bra väghållning och motorstyrka också. Att hitta en bra avvägning mellan prestanda och driftsäkerhet är extremt viktig, man vinner inga race stående i depån. Depåstoppen är otroligt viktiga, alla team har snabbtanksanläggningar, precis som i Le Mans. Även i ERCup finns det oftast en person som bara sköter teamets racestrategi, denna anpassas hela tiden efter hur tävlingen utvecklas. Om en incident inträffar på banan, så att säkerhetsbilen går ut, då kan det löna sig att tidigarelägga eller skjuta på nästa depåstopp. Förarna i ERCup kör oftast i 90 minuters pass, det är påfrestande för kroppen både fysiskt och psykiskt, speciellt i sommarvärme då temperaturerna i en tävlingsbil inte allför sällan går över 50 grader.

Alla ERCup-race har proppfulla startfält. Bilarna har stor variation. Det finns både vassa hemmabyggen och fabriksbyggda bilar som tidigare har körts i standardvagnsserier som tex STCC eller tyska STW. Ungefär 10 olika bilfabrikat med totalt 20 olika modeller är representerade tex Honda, Volvo, BMW, Audi, VW, Porsche, Mazda, Toyota.

Även om racen i ERCup-racen inte är utannonserade publika tävlingar, så är depån alltid öppen. Vill du insupa lite Le Mans-stämning, så är ett besök på Sturup Raceway på pingstdagen ett hett tips. Ta en pratstund med teamen och kika på bilarna.

/ Mikael Persson
www.aktuellmotorsport.se

Mer information

2011-06-12, Deltävling 2, Sturup, Svedala MK


Visad: 1863 gånger - Uppdaterat: 2011-06-11 av Mikael Persson

Ur albumet

Femiett
Foto: Bengt-Åce Gustavsson
Racefoto.se

© Copyright 2005-2018, ERCup - Endurance Racing Cup http://www.ercup.se