ERCup Logotyp
Nyheter
Om ERCup
   Stadgar
   Kontakt
Regler
   Kommentarer
   Kvalitetsnormer
Länkar
Serietabell

Kalender
Bilder
Video  
Resultat & arkiv
Team
Internt Forum  Internt forum för ERCup teamförening

Tävlingsanmälan
Serieanmälan1
dagar kvar till
Race 1
den 18/4
Kinnekulle

ERCup News 2017-06-21

Endurance Racing är spännande!

Otroligt att en 6 timmar lång tävling kan fängsla en så man skjuter upp att både äta och dricka. Man vill helt enkelt inte missa något! I går var det så då ERCup körde sin andra deltävling på Falkenbergs Motorbana. Hade man haft ett bra TV-gäng, med kunniga människor, så hade man kunnat göra ett intressant program över 6 timmar. Det fanns spänning och dramatik under hela loppet!

Kvalet är mycket prestige. Där vill man visa vart skåpet ska stå. Det satsas tämligen friskt, trots att det egentligen har ganska liten betydelse var man startar i ett långlopp. På Falkenberg var det Citius Motorsport, i sin för året nya BMW 320, som var vassast. Bakom dem slog danska CM Carparts Racing, i en Honda Civic, till med andra tid. Sedan följde stabila 2 Fast 4 You i Opel Ascona och DOD Racing i en Volvo 240. Bra blandning av bilmaterial!


Startgrid

Starten och första körpasset blev som vanligt intensivt. Teamen vill ”ta position” och lägga en grund. Där hände också en del tekniska malörer. ALT Racing, Opel Corsa, fick problem med en drivaxel och stod still länge. Ett par bilar till fick gå i depå och reparera. DOD Racing tog en tripp genom en sandfålla och blev av med fronten. I täten var det Citius och CM Carparts före Allt i Däck Racing (BMW 320) och Team Power (BMW 328 Alpina) som tagit sig upp förbi 2 Fast 4 You.


Lös front

Under andra timmen går många bilar in för att tanka och byta förare. Längsta tiden en förare får köra är 90 minuter, så det är den magiska siffran för flera team. Man vill göra så få stopp som möjligt eftersom stopp tar tid! Vissa team tankar fort och effektivt, vissa tar det lite lugnt. Någon får inte igång bilen och ibland kör någon för fort i depån. Då blir det bestraffning i form av ”stop-and-go”. När andra timmen var till ända hade 2 Fast 4 You tagit tillbaka andraplatsen bakom Citius och danska Hegnet Motorsport (BMW Compact) hade klättrat till fjärde plats.

Timme tre och fyra brukar vara lite lugnare än inledningen, men här var det en hel del omkastningar. Ledningen skiftade mellan Citius, Hegnet, 2 Fast 4 You och tillbaks till Citius igen. Nu med Allt i Däck på andraplats.


2 Fast 4 You och Citius Motorsport fajtas om ledningen!

Säg den glädje som varar för evigt. Under femte timmen, när sista tankningen oftast görs, stötte just Allt i Däck på problem. När tanken fylldes upp konstaterades att den sprungit läck! Stor besvikelse i teamet såklart. Det var ju pallplats på gång! Felet gick inte att reparera utan de fick se till att inte bilen brann upp! I slutet av timme fem låg Citius först, följda av 2 Fast 4 You, Hegnet och kämpande DOD Racing. De sistnämndas bil var hopplöst understyrd p.g.a. den tidigt tappade fronten, men de kämpade tappert och höll sig rullande! Det är en av tjusningarna med endurance, eller långlopp. Man kan köra upp sig om man inte gör misstag!

Sista timmen hettar det till. Teamen försöker ha koll på vilka som gjort sista förarbytet, om någon kan tänkas behöva tanka eller byta däck och såklart differensen mellan bilarna. Det kan vara helt avgörande vilka förare som sitter i bilarna. I alla team är det skillnad i fart mellan förarna, så det kan bli omkastningar ända in i det sista.

Nu blev det inga omkastningar, men differensen mellan ettan Citius och tvåan 2 Fast 4 You var som minst nere på 7 sekunder. DET är inte mycket, efter drygt 5 timmars race! Citius Motorsport var dock säkerheten själv och kunde till slut vinna med nästan 40 sekunder. Tvåa blev 2 Fast 4 You, trea Hegnet Motorsport , fyra DOD Racing och femma Team Power! I ERCup finns även en ”Front Wheel Drive Cup”. Pris delas ut till bästa framhjulsdrivna bil. Denna gång tog Team Gapet i en Honda Civic bucklan! Grattis till er alla! De som segrade i tävlingen ”mest strul idag” var nog ALT Racing. (Kommer rapport lite senare.)

Serietabellen toppas nu av 2 Fast 4 You på 137 p. Tvåa är DOD Racing 126 p, det lönar sig att kämpa på! Trea är Björnligan i en Porsche 944 125 p. Dagens segrare, Citius, klättrade till en fjärdeplats på 124 p och danska Hegnet ligger nu femma med lika många poäng. I FWD-cupen toppar Team Gapet på 137 p, följda av ALT Racing 129 och CM Carparts Racing på 124.

Fullständiga resultat och timrapporter ligger under fliken för ”Resultat & arkiv” respektive ”serietabell”. Det kan även dyka upp bilder, under ”Bilder”.

Du kan följa ERCup med RSS på Facebook och Twitter samt kolla video på Youtube.

/ MK


Seger!

 


Prispall

 

Mer information

2017-06-18, Race 2, Falkenberg, SSK


Visad: 2154 gånger - Uppdaterat: 2017-06-20 av Mikael Persson

Ur albumet

Race
Foto: Jörgen Olsson
Team GAPET

© Copyright 2005-2021, ERCup - Endurance Racing Cup http://www.ercup.se