ERCup Logotyp
Nyheter
Om ERCup
   Stadgar
   Kontakt
Regler
   Kommentarer
   Kvalitetsnormer
Länkar
Serietabell

Kalender
Bilder
Video  
Resultat & arkiv
Team
Internt Forum  Internt forum för ERCup teamförening

Tävlingsanmälan
Serieanmälan1
dagar kvar till
Race 1
den 18/4
Kinnekulle

ERCup News 2017-05-17

Rafflande ERCup-premiär på Sturup Raceway

Flera team hade anmält att de inte hade sina bilar klara till premiären i lördags, så det var bara 14 bilar som stod på startlinjen inför de krävande sex timmarna på den småknixiga Sturupsbanan. Det blev ändå en händelserik premiärtävling och gott om dramatik ända in på mållinjen.

Snabbast på träningen med 1.08.3 var förra årets seriesegrare Citius Motorsport, som i år har pensionerat sin segerrika Toyota MR2 och istället satsar på en BMW 320 med potent sexcylindrig BMW-motor (f d Skararp Motorsports bil som vann serien 2015). Team Björnligan var tvåa, en halv sekund långsammare i sin Porsche 944 med Volvomotor. I andra startled placerade sig DOD Racing med Volvo 244 (1.09.6) och 2 Fast 4 You i Opel Ascona (1.09.7). Och i tredje led stod ytterligare två bilar med varvtid under 1.10, Flying Fellows i Volvo 240 och ALT Racing i Opel Corsa.

Team Fyra 3 Racing råkade ut för en brusten bakdämpare under träningen och missade starten med några minuter. Citius satte iväg med ett rasande tempo direkt efter starten och skapade ett rejält försprång, men det var inte till mycket nytta då det blev pacecar redan efter 15 minuter när Flying Fellows blev stående på banan med havererad bränslepump. Efter bärgning in till depån tog det 25 minuter innan de kom ut på banan igen med en fungerande bil.

Citius ledde sedan fältet i en dryg timme, men de fick problem med sin ”gear-cut” så de stod i depån några varv. Det danska teamet CM Carparts körde upp sig och ledde en stund med sin gröna Honda Civic, men efter ett bromsbortfall hamnade de långt ut i gruset och fick bärgas in i depån. Björnligan tog över ledningen men jagades av Fast 4 You, medan DOD Racing och ALT Racing slogs om tredjeplatsen.

När halva loppet körts så var det Björnligan i ledning ett varv före DOD, och ytterligare ett varv efter låg 2 Fast 4 You. Sturupsbanan är stygg mot däcken och Björnligan var det första teamet som drabbades av punktering på ett bakdäck, så de trillade ned till en femteplats. Den röda Asconan kunde då rycka åt sig en betryggande ledning på två varv som de sedan successivt ökade till fyra varv in i mål. Men bakom dem utspelades den sista halvtimmen en dramatisk strid om 2:a till 5:e plats mellan ALT, DOD, Allt i Däck och Björnligan, som alla låg på samma varv. Björnligan körde dock upp sig till andraplatsen och ALT fick gå i depå för att byta ännu ett däck och trillade ned till femteplats.

Citius fick problem med bakaxeln men kom ut och kunde ta målflagg liksom CM Carparts som efter en lång reparation också kunde köra den sista timmen. Den verkliga vinnaren borde kanske varit Flying Fellows som när de kom ut efter reparation den första timmen var 25 varv efter ledaren, men i mål var 24 varv efter vinnaren? Ja om inte om hade varit så hade väl alla team kunnat vinna!

Det blev trångt på prispallen när 2 Fast 4 You, Björnligan och DOD Racing skulle få plats, och de fick sina pokaler och blev rejält nedsprutade med champis.

/ Olle Odsell
Team Flying Fellows

Mer information

2017-05-13, Race 1, Sturup, Svedala MK


Visad: 2268 gånger - Uppdaterat: 2017-05-16 av Mikael Persson

Ur albumet

Citius Motorsport
Foto: Joakim Karaus
Allt i Däck Motorsport

© Copyright 2005-2021, ERCup - Endurance Racing Cup http://www.ercup.se